đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Smarta ifttt knyter ihop webben

| | | | LĂ€stid: 3 minuter (2485 tecken)

[caption id="attachment_3702" align="aligncenter" width="496" caption="ifttt Àr en telefonvÀxel för nÀtets tjÀnster."][/caption]

Vi sprider ut vÄr nÀtnÀrvaro pÄ allt fler tjÀnster. Bilder laddas upp till Flickr, statusuppdateringar skickas ut pÄ Facebook och Twitter, vi följer nyhetsflödet med hjÀlp av Google Reader, med Foursquare talar vi om för omvÀrlden var vi hÄller hus... och sÄ vidare. Listan gÄr att göra lÄng. För lÄng, kanske.

Varje tjÀnst Àr bra pÄ sina saker, men för vÄra vÀnner kan det bli knöligt att följa vad vi gör. Problemet Àr inte okÀnt. Mellan mÄnga nÀttjÀnster gÄr det att skapa kopplingar, ett foto som laddas upp till Flickr gÄr exempelvis att puffa för pÄ Facebook, helt automatiskt.

Men de hÀr kopplingsmöjligheter finns inte mellan alla tjÀnster, eller fungerar inte som man vill. Det har Linden Tibbets tagit fasta pÄ och byggt smarta ifttt.com - if this then that. TjÀnsten pÄminner om en gammaldags telefonvÀxel. AnvÀndaren tar sig rollen som vÀxeltelefonist, men istÀllet för att koppla inkommande samtal vidare till rÀtt person Àr det inkommande data frÄn en tjÀnst som ska kopplas vidare till en annan. I nulÀget stöds bland annat Twitter, Facebook, Flickr, Google Reader, Google Calendar, Evernote, Instapaper och RSS.

Ett konkret exempel pÄ vad som gÄr att göra: I Googles RSS-lÀsare Google Reader gÄr det att dela med sig av intressanta artiklar till andra, och samtidigt lÀgga till en liten kommentar om varför texten Àr intressant. Men i utgÄngslÀget syns det hÀr tipset bara för andra personer som anvÀnder Google Reader och som dessutom valt att se just dina tips. Vilket kanske inte Àr sÄ mÄnga. ifttt löser det hÀr. Varje gÄng du kommenterar en artikel kan den skickas vidare till en mÀngd andra tjÀnster. Som en uppdatering pÄ Twitter, eller som ett nytt inlÀgg pÄ en Wordpress-blogg.

Ett annat exempel: Tipsa vÀnnerna pÄ Facebook varje gÄng du favoritmarkerar en tweet pÄ Twitter.

Ett tredje exempel: Gör nyckelordsbevakningar av rss-flöden och fÄ ett mail varje gÄng det blir en trÀff.

Att det gÄr att lÄta ifttt trigga pÄ vÀldigt specifika saker, som att det Àr en lÀnk och inte en vanlig statusuppdatering pÄ Facebook, eller en tweet med en viss hashtagg pÄ Twitter gör att det gÄr att detaljstyra hur ifttt fungerar.

Och det som Àr riktigt bra Àr att ifttt löser det hÀr pÄ ett riktigt lÀttanvÀnt sÀtt. Allt som ifttt gör kan en duktig programmerare göra pÄ egen hand. Skillnaden Àr att ifttt gör det möjligt för vem som helst att skapa ett flöde mellan tvÄ tjÀnster. IstÀllet för programmeringskunskaper Àr det peka och klicka i webblÀsaren som gÀller, med tydliga formulÀr som visar vilka alternativ som finns för vilken tjÀnst.

Än sĂ„ lĂ€nge har ifttt betastatus, men fungerar trots det bra. För att bli anvĂ€ndare krĂ€vs en inbjudan, och varje anvĂ€ndare fĂ„r fem nya att dela ut. Jag har alla mina fyra en kvar, den som Ă€r sugen pĂ„ att testa kan lĂ€mna en kommentar hĂ€r nedanför.